Prof.Dr.Ercüment Ovalı
Prof.Dr.Ercüment Ovalı

Prof.Dr.Ercüment Ovalı

Ercüment Ovalı biografisi

Kanbilim uzmanı olan profesör hekim Ercüment Ovalı İstanbul, Acıbadem Labcell hücresel laboratuvarı ve Kordon kanı bankasında çalışmaktadır.

Ercüment Ovalı, 1961 yılında Kırklareli‘nin Babaeski ilçesinde doğmuştur. 1979 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında Samsun, 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı. 1991 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp fakültesinde İç hastalıkları ihtisasını bitirdi. sonra Hematoloji üstteki ihtisasını 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamladı.

Ercüment Ovalı, Öğretim üyeliği hayatına 1992 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim dalında başladı. 1994 yılında Doçent 1999 yılında Profesör oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010 tarihinde İstanbul, Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Yükümlü Müdürü oldu.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı ’nın 59 ’u yurt dışı makale almak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.

2002 yılından itibaren 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998-2007 yılları aralarında Karadeniz Teknik Üniversitesi Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü. Yeniden bu süreç içerisinde Sağlık Durumu Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda aza ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak atama yaptı.

2003 yılından daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi namına ülkemizin ilk GMP (Good manufacturing practice) laboratuarının Trabzon ’da kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje zarfında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk yükümlü müdür olarak Mezenkimal kökhücreler ilk kez olmak üzere 14 öbür hücreli tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.

1 Aralık 2010 tarihinden itibaren Acıbadem sıhhat grubu hastaneleri GMP ve Hücresel tedavi ürünleri danışmanlığını ve Yükümlü Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik iliği nakil merkezinde çalışmaktadır.

Yaptığı manâlı çalışmalar aralarında, sanki uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ek olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 rahatsızlık bir seride %50 azalmaya niçin olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı ’nın devam eden öteki önemli çalışması ise dünyada başta DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır. 2013’den bu yandan TUBA kök hücreli kurul üyesi olarak devir yürüten Ovalı’nın 21 bambaşka hücreli çare ürünü, 4 adet doku mühendisli ürünü bulunuyor.

2017 yılında Kan ve kök hücreden suni cilt üreten Prof. Dr. Ercüment Ovalı için, Amerika ’dan En İyi Deneysel Araştırma ünvanı ödülü verilmiştir.

2018 yılında GQ töreninde aldığı Yılın Bilim Ödülü ’nü, Şehit Eren Bülbül, Şehit Astsubay Ferhat Gedik ve Afrin ’deki askerlerimiz namına aldığını ve ödülü Mehmetçiklerimize adadığını açıklamıştır.

Ercüment Ovalı, evli ve 2 çocuk babasıdır.

2 Nisan 2020 tarihinde TÜBİTAK, Youtube kanalı üzerinden “COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Geliştirme” Başlıklı bir sanal konferans gerçekleştirdi. Sanal konferansa katılan isimlerden biri de Prof. Dr. Ercüment Ovalı oldu.