Fadıl Akgündüz
Fadıl Akgündüz

Fadıl Akgündüz

Fadıl Akgündüz biografisi

Şirketinin adı nedeniyle Jet Fadıl diye de bilinir.

Mehmet Fadıl Akgündüz, 22 Ocak 1956 tarihinde Siirt ’te doğmuştur. Annesinin adı Zekiye Akgündüz ’dür. Avniye Obut adında evli bir ablası vardır. Yıldız Üniversitesi mezunudur.

Tarım Bakanlığı Yem Fabrikası’nda denetim mühendisi olan 7 yıl sonra arkadaşının kurduğu Yüksekokul Bilgisayar’ın genel müdürü oldu. 1989’da kendi işini kurup 50 bin dolar sermayeyle sürücü kursu, otomotiv ve sigorta şirketi kurdu. daha sonra otomobil ve konut pazarlamaya başladı. Jet Konut projesiyle inşaata girerken çalıştığı yem fabrikasını 115 milyar liraya Özelleştirme İdaresi’nden aldı. 1995’de Hyundai’nin distribütörü oldu. 1996’ya değin araba ithalatı yapan Jet-Pa, Tüketici Yasası sebebiyle pazarlama faaliyetlerini durdurdu. Vaat ettiği 200 bin otomobili veremeyince Tofaş ve Renault ile arası açıldı. 1997 yılında Jet-Yem’in yarısına Kombassan’ı müşterek etti. Ödemeler nedeniyle ortaklık bozuldu. bu arada, Didim’deki 5 yıldızlı May Otel’i satın alarak turizme, Intermedya’yı alarak medya sektörüne adım attı. Refahyol döneminde Malezya otomobili Proton’un distribütörlüğünü aldı.

1998 yılında “JetPA” adında bir işyeri kurarak araba pazarlama hizmeti vermeye başladı. Arkasından müteahhitliğe de başlayarak iştü. Memleketi Siirt‘te %100 yerli ve Türk malı araba üretecek bir otomobil fabrikasını yapı etme projesiyle ses getirdi. ‘İmza‘ adını verdiği modelin tanıtım gecesi televizyonlardan canlı yayınlandı. Ama İmza hiç üretilmedi.

Bu meslek için gurbetçilerden kâr payı ortaklığıyla para topladı, dönemin politik karışıklığının da etkisiyle iflas etti ve paraları geri ödeyemedi. Geride barbar inşaatı bitmemiş bir fabrika kaldı. Tutuklanması istendi. Yurt dışına kaçtı. 2002 ’de bağımsız milletvekili seçilince Siirt’e geldi. Yüksek Tercih Kurulu’nun Siirt seçimlerini iptal etmesiyle milletvekilliği ve dokunulmazlığı düştü ve tutuklandı.

Siirt’te yenilenen seçimden daha sonra az önce milletvekili olmamış olan Recep Tayyip Erdoğan oradan seçimlere katılarak bu sayede milletvekili seçildi.

Fadıl Akgündüz, 2003 yılında Müebbet hapis cezası istenerek yargılanmaya başlandı. 1.5 yıl esir kaldıktan sonradan 5 Mart 2004 tarihinde 150 bin TL kefaletle özgürlük kaldı. Kasım 2006 tarihinde Mahkemesi sonuçlanınca 4 sene 2 ay hapis cezası bölge Fadıl Akgündüz hakkında tutuklama kararı çıkınca yurtdışına kaçtı. Davası 2008’de zaman aşımından ötürü düştü.

Siirtspor’un başkanlığını yaptığı geçmiş dönemde Sergen Yalçın, Tanju Çolak ve Alpay Özalan transferleriyle adını duyuran Akgündüz, 22 Mayıs 2009 tarihinde her tarafta Siirtspor’un başkanlığına seçildi. 10 haziran 2012 tarihinde Siirtspor’un başkanlığını bıraktı.

İstanbul Beylikdüzü ’nde konut yapmaya kalktı. 600 daireyi teslim edemedi, binlerce birey mağdur oldu. 2011 ’de temelini attığı Bayrampaşa ’daki İslami devre mülk otel ‘Caprice Gold ’u hâlâ teslim etmedi.

2014 yılında Fadıl Akgündüz, , “Bundan Böyle Müslümanların bir adası oldu” diyerek Maldivler ’de ada satın aldığını açıkladı. Caprice Gold Maldivler için yaklaşık 170 milyon dolar yatırım yaptığını söyleyen Akgündüz adaya ulaşımı kolaylaştırmak için bir havayolu şirketi kuracağını belirtti.

Fadıl Akgündüz, 2015 yılıın başında istanbul ’daki reklam panolarını ‘Maldivler ’de Müslümanlar ’ın özel adası oluyor ’ başlıklı reklam afişleriyle donattı. Burası da İslami kesime hitap eden devre mal olacaktı. Günlüğü 99 eurodan satışa başladı. Fadıl Akgündüz 60 bin kişiden 170 milyon dolar topladı. Projenin Mayıs sonunda iptal olduğu ortaya çıktı. Fadıl Akgündüz ödemeleri yapmadığı için ortakları sözleşmeyi feshetti.

Fadıl Akgündüz, Birsen Akgündüz ile evliydi, boşandı.

21 Aralık 2015 tarihinde hakkında başlatılan devre mal yolsuzluğu iddialarına ilişkin soruşturmada tutuklandı. Bayrampaşa’daki Caprice Gold ile Maldivler’deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişiyi dolandırıldıkları iddiasıyla “Kaliteli dolandırıcılık” suçundan yargılanan işadamı Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut’un 28 Mart 2017 tarihinde tahliyesine karar verildi.

Fakat, Tutuksuz olarak mahkemesi devam eden Fadıl Akgündüz için yurtdışına çıkış yasağı getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı göre hazırlanan iddianamede, Fadıl Akgündüz birlikte yargılanan 6 sanığa 349 müştekiye karşın “Nitelikli üçkâğıt” suçundan ayrı olarak 698 yıldan 2 bin 443 yıla dek hapis cezası istek ediliyor.