Esat Özata
Esat Özata

Esat Özata

Esat Özata biografisi

Türk Aşçı Ulusal Takımında kaptanlık yapmaktadır.

Esat Özata, 21 Mart 1980 tarihinde Kırklareli ’nde doğmuştur. İlk ve ortaokulu istanbul’da bitirdi. Tekirdağ Anadolu Otelcilik ve Turizm Iş Lisesi Mutfak Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarında katıldığı bölgesel yarışmalarda ödüller aldı. 2003 yılında Türk Aşçı Ulusal Takımı’na girmeye hak kazandı.

Yüksek öğrenimini sırasıyla, 2003 yılında Ege Üniversitesi Gıda – İçecek İşletmeciliği Ön Lisans, 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans, 2008 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nde Lisans tamamladı. 2008 – 2010 yılları aralarında Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü – İşletme Anabilim Dalı İşletme Programında Yüksek Lisansını tamamladı. Yüksek Lisans tezini; ” Yiyecek – İçecek İşletmelerinde Hizmet ve Kalite Yönetimi ” üstüne tamamladı. 2013 yılında da Sakarya Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Gıda-İçecek İşletmeciliği Ana Bilim Dalında Doktora çalışmalarına başladı.

Katıldığı yurtiçi ve yurtdışı uluslararası yemek yemek yarışmalarında; 9 altın, 10 gümüş, 7 bronz ve 4 merit olmak üzere toplamda 30 madalya sahibi oldu.

Hilton, Crown Plaza, Barcelo, Intercontinental gibi dünyaca meşhur otel zincirlerinde farklı alanlara yönlendirilmiş kademelerde çalıştı.

1998 yılında Holiday ınn Crowne Plaza ’ın mutfağında, 2002-2003 yıllarında Ceylan Intercontınental ’da şef, 2003-2005 yıllarında Hilton Parksa Otel A ’la Carte şefi, ve Barcelo Eresin Topkapı Otel A ’la Carte Restaurant Mutfak şefi olarak çalıştı.

Yemek yapmanın yanı sıra, yemek yemek yapma sanatını başkalarına öğretme keyfini Mutfak Sanatları Akademisi‘nde tattı. Mutfak Sanatları Akademisi’nde 2005-2007 yılları arasında Eğitmen Şef olarak çalıştı.

Kapadokya Iş Yüksekokulu Aşçılık Programı Başkanlığı görevinde 2006 – 2008 yılları arasında 2 sene bulundu, Eylül 2007 yılından bu yandan Beykent Üniversitesi Hazırlanmış Yemek ve Aşçılık Programı Başkanıdır, bununla beraber Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Görevlisidir.

2005 yılından bu yana ulusal tv kanallarında yemek yemek programları ve reklam kuşaklarında yer alan Özata ’nın, Pınar Altuğ ile hazırladığı “Pınar ’ın Yemek Günlüğü” adında bir yemek yemek kitabı bulunmaktadır.

Esat Özata, Türk aşçı milli ekip üyesi bütün aşçılar federasyonu mutfak profesyonelleri derneği üyesidir.

2011 yılında Beyaz Tv ’de Ece Erken ile “Ece ’yle Tatlım Benim” benim programında oldu.

2013 yılında hafta içi hergün ATV ’de Zahide Yetiş ’in programı “Zahide ile Yetiş Hayata” programında oldu.

Milli Tv Kanallarında Yaptığı Programlar :
2006 – KANAL TÜRK – Kadınlar Klubü. ( Beril Şeker ile)
2007 – FOX TV – Sizi Böyle Alalım. ( Pınar Altuğ ile)
2008 – KANAL D – Tefal Reklam Kuşağı. ( Seda Sayan ile)
2008 – 2009 – TV8 – Pınar ’ ın Günlüğü. ( Pınar Altuğ ile)
2008 – SHOW TV – Derya ’ lı Günler. ( Derya Baykal ile)
2008 – KANAL 7 – Tadı Damağımda Kaldı. ( Esra Özmen ile)
2009 – TRT 1 – 10 ’ da Herşey Var. ( Işık Özden ile)
2009 – TRT 1 – İstanbul’ un Orta Yeri. (Şükriye Tutkun ile)
2010 – STAR TV – Mutfakta Ben Varım. ( Aylin Kabasakal ile)
2011 – Kanaltürk – Hayata Gülerken adlı program sunumu
2011 – Beyaz Tv – Ece Erken ile Ece ’yle Tatlım Benim canlı yayın. Haftaiçi hergün
2012 – Kanal 7 – Neşelendirici Hayat programı Haftaiçi hergün
2012 – Kanal 7 – Esat ’la Haftanın Lezzeti her Cuma Yemek ve yaĢam programı
2013 – ATV – Zahide ile Yetiş Hayata

Kitapları :
2009 – Pınar’ın Yemek Günlüğü