Adalı Halil biografisi
Türk gücünü dünyaya tanıtan meşhur pehlivanlarımız arasında Adalı Halil’in bambaşka bir yeri vardır.
Adalı Halil, 1871 yılında bugün için Yunanistan‘da kalan Edirne ’nin Adaiçi bölgesindeki Kilise Köyü’nde doğmuştur. Kara Mehmet adlı bir pehlivanın oğludur. Babasının tesiriyle o da, çocuk denecek yaşta güreşe arzu etmişti. Babası onu, zamanının en ünlü pehlivanlarından olan Kel Aliço ’nun yanına verdi. Güreşe Saçsız Aliço çırağı olarak yetiştirilmiştir.
Adalı Halil, 18 yıl Kırkpınar başpehlivanlığını korumuştuanın en büyük pehlivanı farzedilen Koca Yusuf ’tan daha sonra en bilgili pehlivan denirdi. Boyu 1.98, kilosu 150 idi. Osmanlı İmparatorluğu içinde yaptığı tüm güreşleri kazanıp Başpehlivan olduktan daha sonra Kurtdereli Mehmet Pehlivan ile birlikte Avrupa ’ya gidip, Almanya ’nın farklı alanlara yönlendirilmiş kentlerinde, Paris, Viyana ve öteki şehirlerde güreşti. Orada karşılaştığı çoğu rakibini fazla kısa zamanlarda yendi. Avrupa ’dan daha sonra Amerika ’ya geçti.
Amerika ’da Boston, Chicago, New York da güreşti. Karşiplerini yendi. Bu Nedenle kendisine Türk Aslanı adı takıldı. Amerika ’daki bir güreşte altına aldığı Amerikalı Meşhur güreşçi Tom Jenkins ile yaptığı maçta rakibinin kaburga kemiklerini kırdığından yaklaşık olarak insanlar kendisini linç ediyordu. Türkiye ’ye döndükten sonradan bir çiftlik satın aldı. Çiftçilik yapmaya başladı. 1 Ocak 1901 ’de Hamburg ’daki turnuvaya katıldı. 6 pehlivanla güreş yaptı. maksimum dayanabilen 7 dakika dayanabildi. Kırkpınar ’da başpehlivanlığı bütün on sekiz yıl ondan kimse alamadı.
Adalı Halil, 10 Şubat 1926 tarihinde zatürreden 55 yaşında iken ölmüştür. Önce Edirne ’de Kasımpaşa Camii yanına yer alan mezarı sonra Edirne-Çömlekköy’lü güreşçi Kara Emin’in mezarı yanına nakledilmiştir. “Pehlivanlar Tekkesi” olarak tanıdık bu yer her yıl Kırkpınar Güreşleri başlarken pehlivanlar göre topluca ziyaret edilir.
Oğlu Mustafa da bir vakit pehlivanlık yapmasının ardındaki Atatürk‘ün faytoncusu olmuş ve Mustafa Kemal’in ölümünden sonra hayatını Silivri’de sürdürerek “Sinop” soyadını almıştır.